Zagreba Lajfhaki

Želite smršavjeti i nikada ih više ne dobiti natrag? Dva sastojka koja vaša prehrana treba sadržavati

Novi program mršavljenja sugerira da smo se željenom cilju toliko dugo približavali na pogrešan način

Mnogo godina, svi napori mršavljenje bili su snažno povezani s ograničenjem kalorija. Prevladavajuće ideje držale su da što više ograničite količinu hrane koju konzumirate, to ćete postići bolje rezultate mršavljenja. Srećom, taj se trend posljednjih godina promijenio, a na to ukazuje sve glasnija skupina stručnjaka Kvaliteta je ono što se računa u uspješnim naporima za mršavljenje s dugoročnom učinkovitošću, a ne toliko kvantiteta.

Kao dio ovog novijeg pristupa, istraživači sa Sveučilišta Illinois predstavili su a inovativni program (Individualizirani program poboljšanja prehrane – iDip), čiji su glavni stupovi njegova kvaliteta dijeta i personalizirane potrebe svako ljudsko biće. Cilj ovog pionirskog nutricionističkog pristupa je pomoći ljudima da izgube težinu podučavajući ih da svjesno biraju hranu umjesto da slijede standardne, stroge dijete ili se oslanjaju na zapakirana jela.

Osnovni princip iDip-a je jednostavan: Dati prioritet u unosu proteina i vlakanadok istovremeno upravljate ukupnim unos kalorija. Ovaj pristup dovodi u pitanje tradicionalno shvaćanje koje zagovara ekstremno ograničenje unosa hrane u nastojanju da se smrša.

U jednogodišnjem istraživanju čiji su rezultati objavljeni u Znanost i praksa o pretilostiiDip program pratilo je 22 sudionika. Rezultati su bili obećavajući, ali su pokazali veliku heterogenost. Konkretno, prosječni postignuti gubitak težine dotaknuo je 6,5%pri čemu su neki sudionici postigli značajan gubitak težine (do 13%) i drugi doživjeti mali ili nikakav gubitak težine. Ova varijacija naglašava personalizirana priroda programa, dizajniran da se prilagodi jedinstvenim potrebama i reakcijama svakog sudionika.

Vrijednost personaliziranog pristupa

Ono po čemu se iDip ističe jest to što sudionicima daje alate za razumijevanje nutritivnog sadržaja hrane i donošenje boljih izbora, razvijajući personalizirane strategije mršavljenja. “Fleksibilnost i personalizacija ključni su za stvaranje programa koji optimiziraju uspjeh dijete i održavanje njezinih rezultata”, objašnjava Manabu Nakamura, profesor nutricionizma na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign i vodeći istraživač studije. “Održivi pristup ključan je za održavanje zdrave tjelesne težine,” dodaje.

Ključna značajka programa je “Tabela proteini – vlakna”vizualni alat koji pomaže sudionicima u usporedbi sadržaja proteina i vlakana u raznim namirnicama u odnosu na broj kalorija njihov. To im omogućuje da naprave više hranjivih izbora koji bolje podupiru njihov cilj gubitka težine.

ILI naglasak na proteinima i vlaknima nije proizvoljno. Istraživanja pokazuju da su ove hranjive tvari vitalne za održavanje mišićne mase tijekom mršavljenja, koji je od vitalnog značaja za održavanje zdravog metabolizma.

Ovaj pristup još je važniji za one koji istovremeno koriste popularnih lijekova za mršavljenje. Dr. Nakamura upozorava da uporaba takvih lijekova bez odgovarajućeg unosa proteina može dovesti do gubitka mišića i kostiju, naglašavajući važnost uravnotežene prehrane čak i kada se koriste farmaceutska pomagala.

Kraj brojanja kalorija?

Drugi inovativni aspekt iDip programa je njegovo odmicanje od tradicionalnog brojanja kalorija. Umjesto toga, sudionici koriste tjednu tablicu težine, temeljenu na dnevnim vaganjima. To im pomaže vizualizirati svoj napredak i pratiti svoju energetsku ravnotežu bez zamornog zadatka bilježenja svakog obroka.

Nalazi studije sugeriraju da je uspješno mršavljenje usko povezano s tim koliko su dobro sudionici uspjeli primijeniti promjene u prehrani koje se podučavaju u programu. Oni koji su povećali unos proteina i vlakana u odnosu na kalorije bili su skloni gubiti više težine. Također je zanimljivo da je gubitak tjelesne težine tijekom prva 3 mjeseca uvelike predviđao dugoročni uspjeh.

Iako iDip obećava, različiti rezultati među sudionicima odražavaju složenu prirodu mršavljenja. Čimbenici kao što su mentalno zdravlje može značajno utjecati na rezultate. Tipičan primjer je taj depresija povezuje se s manjim uspjehom u mršavljenju. Budući cilj istraživača je poboljšati program kako bi se povećala njegova učinkovitost u većoj skupini ljudi.

Zaključno, iDip program nudi novu perspektivu mršavljenja, fokusirajući se na važnost unosa proteina i vlakana. Put do održivog mršavljenja može biti izazovan, ali ovaj pristup može pomoći sudionicima da naprave trajne promjene koje podržavaju njihovo zdravlje i dobrobit.

Pročitajte također:

Zaboravite semaglutid i lijekove za mršavljenje: ovo su najučinkovitija vlakna za mršavljenje

Dijeta: Što više jesti da se “gube” masti a ne mišići

Kako ćemo lako smršavjeti jedući samo proteine ​​- Što se mijenja u mikrobiomu

Exit mobile version