Stoljećima se patlidžan uzgajao kao ukrasna biljka i nije se koristio u kulinarstvu. Zbog svoje pripadnosti obitelji “krumpira” nekada se smatrala otrovnom.
Plodovi su veliki viseći tamnoplavi ili ljubičasti do bijeli i zeleni. Kada su se Europljani prvi put dotakli patlidžana, dali su mu naziv “luda jabuka”.
To se događa u Italiji, gdje se, zbog pučkih vjerovanja, vjeruje da velika konzumacija ovog povrća može dovesti do ludila. U Indiji ga nazivaju “kraljem povrća”. Istočni narodi ga smatraju povrćem dugovječnosti”. U Bugarskoj patlidžane često nazivamo plavim paradajzom.
Iako se često smatra povrćem, patlidžan je zapravo voće. Ima visok sadržaj vode, bez kolesterola i 0,2 g masti na 100 g, izvor je vitamina C, K, magnezija, fosfora, bakra, folne kiseline, kalija i mangana.
Ovo su 3 najlakša načina za povećanje željeza u krvi
Patlidžani potpomažu probavu. Vrlo su korisni jer pomažu kostima da budu zdrave, jer su bogati kalijem, kalcijem i vitaminom K. Povrće također ima visok udio fenolnih spojeva i silicijeva dioksida koji jačaju koštani sustav i smanjuju znakove osteoporoze .
Silicij smanjuje upalu u zglobovima i pomaže u ublažavanju simptoma artritisa. Patlidžan je niskokaloričan, a bogat vodom i vlaknima pa je vrlo pogodan za osobe koje žele smršaviti.
Vlakna pomažu u smanjenju lošeg kolesterola i triglicerida koji su faktori rizika za srčani i moždani udar.
Sadrže snažne antioksidanse, kao i razne spojeve koji se bore protiv raka. Patlidžan je bogat bioflavonoidima koji su odlični za snižavanje krvnog tlaka. Patlidžani su također dobar izvor folne kiseline.
zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!